Mara 's Schoonmaakdienstenblog
Over ons
Mara 's Schoonmaakdienstenblog

Hallo, ik ben Mara. Welkom op mijn blog. Oorspronkelijk kom ik niet uit Nederland, maar ben blij dat ik er nu woon. Ik werk in een groot luxe hotel als schoonmaakster. Ik vind het leuk om dingen schoon te maken en ben thuis eigenlijk ook alleen maar bezig met dingen schoon houden. Soms is het zelfs zo erg dat ik heen krummel wil laten liggen. Ik ben begonnen met mijn blog omdat ik graag andere mensen wil helpen met het schoon maken en houden van hun huis. Ik geef tips over schoonmaken en zal verschillende diensten aanraden. Veel plezier met lezen, Mara.

Archief

Mara 's Schoonmaakdienstenblog

Schoonmaakbedrijf dat in medewerkers investeert is goud waard

Ronald Ramos

Het belang van goed opgeleide schoonmakers

Goed schoonmaakwerk is onmisbaar voor een gezonde werkomgeving. Een schone werkplek vergroot de productiviteit van medewerkers en goede hygiëne leidt tot minder ziekteverzuim. Als u een schoonmaakbedrijf inhuurt voor de schoonmaak van uw bedrijfspand, let er dan op dat deze goed geschoolde medewerkers in dienst heeft - zoals bij Schoonmaakcentrale Roermond. U hebt dan de garantie dat er kwalitatief hoogwaardig schoonmaakwerk wordt afgeleverd en dat u te maken hebt met een schoonmaakbedrijf dat goed werkgeverschap hoog in het vaandel heeft staan.

Echt schoon

Er is een verschil tussen "visueel schoon" en "echt schoon". Schoonmaakmedewerkers die een opleiding hebben gevolgd, kennen dit verschil. Een voorbeeld. Het gebeurt regelmatig dat schoonmaakmedewerkers die geen goede instructies hebben gekregen de kranen schoonmaken met hetzelfde sopdoekje waarmee zij ook de toiletten schoonmaken. Een geschoolde schoonmaker weet dat er in sanitaire ruimtes twee doekjes worden gebruikt: één voor de toiletten en één voor de kranen, deurklinken en de drukplaat van het spoelmechanisme. Alleen bij de microvezelmethode kan er met één doekje worden gewerkt. De schoonmaker zal in dat geval van schoon naar vuil werken. Dus eerst de kranen en deurklinken en dan pas de toiletpot. In de volgende ruimte gebruikt hij of zij een schoon doekje. Ook schoonmakers die jarenlange werkervaring hebben, zullen veel aan de vakopleiding hebben. Zij maken kennis met nieuwe schoonmaaktechnieken, leren alles over ergonomisch werken en communicatie met klanten, leidinggevenden en collega's. Dit alles leidt tot een efficiënte uitvoering van de schoonmaakwerkzaamheden. 

Continuïteit

De cao Schoonmaak- en Glazenwassersbedrijf stelt een schoonmaakbedrijf verplicht om werknemers zes maanden na indiensttreding een basisopleiding aan te bieden. Zij bepalen zelf hoe zij dit doen. Er is de mogelijkheid om een externe opleider in de hand te nemen, maar de werkgever kan ook zelf schoonmaakmedewerkers opleiden. Voorwaarde is dat de werknemer kan voldoen aan de eind- en toetstermen van het RAS-examenbureau.

Een schoonmaakbedrijf dat bereid is om in medewerkers te investeren, heeft doorgaans minder personeelsverloop dan andere schoonmaakbedrijven. Dat is in uw voordeel. De meeste bedrijven vinden het vervelend als er iedere keer weer een andere schoonmaker over de vloer komt die wegwijs gemaakt moet worden in het pand. Het is prettiger om iedere dag een vertrouwd gezicht te zien en een band op te bouwen met de vaste schoonmaker. Ook hebben schoonmaakmedewerkers met een vakdiploma de garantie dat zij bij een eventuele reorganisatie of nieuwe aanbestedingsronde op hun eigen werklocatie kunnen blijven werken en zij zullen minder vaak thuis komen te zitten met een beroepsziekte, want ze hebben geleerd een goede lichaamshouding aan te nemen. Tot slot is een vakopleiding goed voor de eigenwaarde van schoonmaakmedewerkers: zij krijgen de erkenning dat schoonmaakwerk echt een vak is.


Delen